חדשנות, להיות או לחדול!
חדשנות היא לא מטרה אלא תהליך מתמשך שאינו נגמר ועם הזמן משתנה ומשתפר, ולכן מי שלא ישתנה באופן מהותי ואף קיצוני לא ישרוד!!!
חדשנות נמצאת עמנו כבר מספר שנים בודדות אבל עד לא מזמן זה היה משהו מאוד ספציפי אשר לרוב התמקד בעולם הטכנולוגי ולכן המחשבה הראשונה שתעלה לרובנו כאשר נחשוב על חדשנות היא פתרון טכנולוגי כלשהוא.
כיום פני הדברים לא כך בכלל וחדשנות היא לא בהכרח חייבת להיות טכנולוגית ולכן חדשנות יכולה לבוא לידי ביטוי ברובדים ותצורות שונות החל מתהליכים בארגון ועד לפעולות אישיות ביומיום.
העידן החדש והחברה החדשה שאנו נמצאים בה היא עתירת טכנולוגיות ולכן יצרה עבור כולנו ובמיוחד עבור ארגונים סביבה תחרותית שונה וקשה ואולי אף קשה מאוד, כאשר הצלחת יחיד או רבים תלויה בין היתר בהתפתחות וגמישות טקטית ואסטרטגית. חדשנות הפכה עבור אנשים וארגונים חלק בלתי נפרד מאורח חייהם ושגרת העבודה וחיי היומיום וכל זאת על מנת לשפר ביצועיים אישיים, ביצועים עסקיים וכן הלאה, כתוצאה מכך ניתן להבין מתוך הנסיון על גורמים להצלחה או כשלון.
שינויים והתנגדויות
כאשר מזכירים, מדברים ומקדמים חדשנות עולה נקודת מסוימת שרובנו לא יכולים לענות עליה, כיום אנשים אינם אוהבים שינויים ומטבעם מתנגדים לשינוי, לרוב כלל האנשים מעדיפים סביבה יציבה וקבועה, לעומת הקושי להתמודד עם שינויים. ישנם מקרים מסוימים בהם אנשים יעדיפו סביבה יציבה על פני הזדמנות לשיפור במצבם בגלל החשש ממה שאינו ידוע.
אז למה אנשים אינם אוהבים שינויים? אנשים חוששים שכל אותם שינויים יגרמו לנזק, הפסד כלשהוא, יגבה מחיר ואף יגרום לבעיות אישיות. מרבית האנשים רואים קודם כל את החסרונות כדוגמת הנזקים האפשריים, לפני שהם רואים את היתרונות הטמונים בשינוי, וכל זאת בגלל מנגנון טבעי של הגנה. כתוצאה מכך ובאופן טבעי כל אחד מעדיף לשמור על הקיים, ועל מה הישגיו ורק לאחר כך יבחן את יתרונות השינוי.
מנגד, ישנם אנשים שדווקא אוהבים שינויים ואף זקוקים לשינויים תכופים בחייהם ואף מתקשים לשמור על הקיים. תגובתם של אנשים לשינוי תלויה במידה בה הם מסופקים מהמצב הנוכחי בחייהם, עד כדי שרואים את המצב הקיים טוב מול האופציות הקיימות בעולם.
אם כך איך יוצרים ומקדמים חדשנות? חדשנות אפשרית במצבים מסוימים וניתנת לביצוע אך צריך להיעשות באופן מבוקר שאינו גורם לזעזועים קיצוניים והתנגדויות טבעיות.
חדשנות לעיתים נגרמת באופן טבעי בגלל אקלים טכנולוגי וחברתי והדוגמה הקלאסית היא תחום המובייל והמהפכה שהיתה עד לפני שנתיים-שלוש כאשר בעבר תחום המובייל היה בעולם של תוכן סלולרי עם מכשירים מיושנים למדיי ועד מהרה עבר שינוי קיצוני של תחום עם מכשירים חכמים, עם אפליקציות מתקדמות ופעולות של "קליק וחצי" לשיתוף מידע ועד למצב שהמכשיר החכם הוא חלק משגרת היומיום.
את המהפכה התחילה Apple שאומנם לא המציאה את המכשירים החכמים אך עם האייפון גרמו למשתמשים לגלות עולמות תוכן חדשים ואף להתמכר וכן במגזר העסקי כולם התיישרו לפי החדשנות שלהם.
אם נקח דוגמה נוספת של חדשנות שהחלה לפני מספר שנים עם הענן של Microsoft ושעמה התמודדתי לא מעט בעבר והיא המעבר לענן בדגש על שירות Office 365. בעבר גורמים רבים ואנשים לא אהבו כלל את הרעיון של מעבר לענן בגלל סיבות שונות ומגוונות כאשר המרכזית שבהם היא חשש מפני דברים שאינם מוכרים והתנגדות לשינוי של הסביבה הטכנולוגית הטבעית והמוכרת.
כיום ברוב המקרים כאשר מדברים על מעבר לענן אין כלל חשש, אין התנגדות וכולם בעד, ויתרה מכך ארגונים רוצים, מעודדים ומקדמים מעבר לענן בכל הזדמנות שהיא.
בין אם נרצה או לא, בכל אותם שינויים עומד איזשהוא מנגנון פסיכולוגי אשר נקרא "הפסיכולוגיה של ההתנגדות לשינוי" ובו ישנם מצבים שונים שבהם מתחולל שינוי בין אם זה בגלל צורך של צמיחה והעשרה, תמורות טכנולוגיות, שינויים שנוצרים עקב התפתחות טבעית של סביבה, אקלים טכנולוגי וחברתי שתורם לחדשנות וכן הלאה.
בעקבות כל אותם שינויים ובגלל החדשנות נוצרה דרישה ותקן חדש בארגונים והוא מנהל חדשנות. ישנם ארגונים רבים אשר מגייסים מידי שנה מנהלי חדשנות שעיקר תפקידם הוא לחבר בין צורך אמיתי בארגון וטכנולוגיה נדרשת, הגדלת הכנסות עם מוצרים חדשים, שיפור חווית לקוח וכן הלאה.
סוגי חדשנות ופרואקטיביות
לחדשנות טווח רחב של מושגים, הגדרות ותיאורים וישנם מתודות וסוגים רבים של חדשנות אך חדשנות נחלקת לשניים עיקריים כאשר הראשונה היא חדשנות מצטברת ומבוססת על שינויים מצטברים במהלך הזמן, השניה היא חדשנות קיצונית המבוססת על שינויים מהפכניים שהיא חלק של חשיבה מחוץ לקופסה והתוצאות שלה מהוות פריצת דרך המשנה את הסביבה.
יחד עם זאת ישנם מספר דרגות של חדשנות:
- חדשנות אינקרימנטלית שהיא אימוץ שינויים קטנים הידועים בארגונים
- חדשנות מהפכנית (רדיקלית) שהיא פיתוח שירות, שיטה, תהליך פורצי דרך
- חדשנות סיסטמית שהיא פיתוח טכנולוגיות חדשות או צורות ארגוניות הדורשות שינויים יסודיים
כיום העידן המודרני מכיל אינספור פתרונות חדשים ובכל תחום החל מפתרונות של תעשיית הרכב אשר מקדמת כלי-רכב אוטונומיים בעלי יכולת נהיגה עצמאית ומכוניות ידידותיות לסביבה ועד התעשייה הרפואית אשר מפתחת רובוטים חכמים המחליפים רופאים, וכן מדפסות תלת מימדיות המייצרות איברים ביולוגיים להשתלה, ורשימה ארוכה עם פתרונות חדשניים ונוספים בכל דבר שאנו עושים ביומיום הן ברמה האישית והן ברמה העסקית.
כיום החדשנות הקיצונית (מהפכנית) מציבה את הארגוניים בנחיתות מהותית וכתוצאה מכך ארגונים שאינם חדשניים מאבדים במהירות נתחי שוק או את האטרקטיביות שלהם, רווחיותם מצטמצת ועתידם לא ברור כלל. קידום חדשנות הופך להיות תנאי הכרחי להישרדותם של הארגונים ולהמשך קיומם ויתרה מזאת, ארגונים אשר יסתפקו בתכניות התייעלות נקודתיות ובשדרוג מזערי של מוצרים או משאבים, עלולים להיעלם מן העולם וכמו שהזכרתי במשפט פתיחה מי שלא ישתנה באופן מהותי ואף קיצוני לא ישרוד!!!
חשוב מאוד להדגיש כי כאשר מדברים על חדשנות ישנו הבדל קטנטן בין יצירתיות לבין חדשנות, אך עדיין קשורים אחד בשני. יצירתיות היא היכולת לפתח רעיונות חדשים ולגלות דרכים נוספות, וחדשנות היא לנתח בעיות והזדמנויות בין אם טכנולוגית או עסקית על מנת לשפר ולפתח טכנולוגיות, תהליכים ומוצרים וכן הלאה.
כאשר מדברים על שינויים מהפכניים ועל פריצת דרך מקובל להשתמש במונחים, כגון: יצירתיות, המצאה, חדשנות, יזמות, וכו'. חיוני להבין מונחים אלה ולעמוד על משמעותם.
- יצירתיות
- המצאה
- יזמות
- חדשנות
- יציבות
כידוע פרואקטיביות היא פועל יוצא של החלטות שקיבלנו וביצענו, ולא של התנאים אשר בהם אנו נמצאים. באפשרותינו ליזום והאחריות לגרום לדברים להתרחש (בין אם הצלחה או כשלון). מכאן צמח המושג של "העולם שייך לפרואקטיביים" וכפועל יוצא מתוך פרואקטיביות מגיעה החדשנות ואם אפשר לומר בצורה ברורה יותר מי שאינו פרואקטיבי יתקשה מאוד לחדש.
ישנם מחקרים רבים בנושא חדשנות ופרואקטיביות ומהו הקשר בינהם אשר גורם להצלחה וכמובן מקרים ודוגמאות רבות להצלחה והישגים של ארגונים שונים, סטארטפים ויחידים.
מהי התשובה שלך אם היית נשאל
Do you want to sell sugared water for the rest of your life, or do you want to come with me and change the world? Steve Jobs.
ונחזור לעולם החדשנות, ביישום חדשנות ישנם שני תצורות:
- הראשון בהם הוא חדשנות ופורצי דרך שמביאים פיתוחים ורעיונות שהתממשו לטכנולוגיה, מוצר או תהליך ממשי אשר מספקים מענה ויכולות שונות שלא היו אפשרויות עד היום.
- השני הוא יישום החדשנות ולמעשה נמצא בו כל מי שאינו נמנה על המצאה כלשהיא אך כן יודע להביא את החדשנות ברמת היישום ע"י חיבור בין החלקים השונים ולמצוא את השימוש הנכון בין כלל טכנולוגיות, רעיונות, מוצרים ותהליכים חדשניים.
מה הלאה
בעולם של מירוץ טכנולוגי עם טכנולוגיות מתקדמות, כגון: בינה מלאכותית, בלוקצ'יין, אינטרנט של הדברים, רכבים אוטונומיים, רובוטיקה, גיאו-הנדסה וכן הלאה והמרכזית שבהם העובדה שאנו נדרשים להיות עם ידע בלתי נדלה בתחומי הטכנולוגיה ובתחומים נוספים בחיים עצמם מביאה אותנו לחיות בקצב אחר (לעיתים פסיכי) של למידה מתמשכת ולהיות בעלי ידע רב, ולכן ישנם כאלה שאוהבים זאת וכאלה שמתנגדים לזה בתוקף.
אפשר לומר שהרכבת של המירוץ הטכנולוגי יצאה לדרך ולכן אם אנו רוצים לשרוד עלינו להיות חדשניים בדרך כלשהיא וקצב כלשהוא.
חשוב להדגיש כי למרות שישנו "מירוץ טכנולוגי" ונראה כי לפי התחזיות (אשר למרות הכל מבוססות על אינטרפולציה) טכנולוגיות ישפרו את חיינו או יתפסו את מקומות העבודה שלנו, עדיין ישנם דברים שאינם תלויים בנו ולמרות הכל ישנם משברים (סביבתיים, עולמים, וכן הלאה) אשר עלולים לשנות את פני הדברים.
דעתי האישית לגבי חדשנות – חדשנות היא לא רק רעיון פורץ דרך, היא מכילה ובנויה על דגשים נוספים, כגון: עבודת צוות, העצמת אחרים ואנשי צוות, תקשורת, פרואקטביות ועל כל אותם מונחים ליצירת חדשנות שהוזכרו לפני כן.
בינתיים אנו נשארים עם החדשנות בחיי היומיום, בארגון שלנו ובמירוץ להיות חדשני יותר 🙂
ספר מומלץ בנושא חדשנות The Innovator's Solution
איך מתחילים, איך מחדשים וטיפים במאמר הבא.
ואו מאוד מעניין ומושקע אהבתי מאוד !!
אשמח רק לדעת מה ההבדל מין המצאה לבין חדשנות ?