WSL על Windows 11
בפעם האחרונה שרשמתי על WSL זה היה בימים הראשונים של WSL 2.0, במאמר על WSL 2 וכאלה, ומאז הדברים השתפרו משמעותית, ולאחרונה WSL קיבל עוד כמה שיפורים והונגש במערכת הפעלה החדשה של Windows 11 עם Kernel מעודכן, פקודות נוספות, ביצועים טובים יותר, אפשרויות נוספות ואינטגרציה עם מערכות לינוקס שונות.
לצד השיפורים שנכנסו אל WSL 2.0 יש לנו מערכת לינוקס נוספת שהיא למעשה ההפצה הראשונה של Microsoft והיא נקראת CBL-Mariner. מהי המערכת החדשה? איך מתקינים ועוד בקישור הישיר למאגר בגיטהאב Linux OS for Azure 1P services and edge appliances.
המאמר הנוכחי מתמקד בהתקנת WSL על Windows 11
רגע לפני שנתקין WSL 2 צריך להבין למה תשמש אותנו המערכת, אפשר לומר שמטרת WSL 2 על Windows 10 היא לאפשר מספר יכולות:
- לעבוד עם הפצות לינוקס מוכרות על גבי Windows 10
- להריץ דוקרים וקונטיינרים
- להריץ אפליקציות מבוססות לינוקס בהתאם לדרישות
- להשתמש בגרסת Kernel מודרנית
כמו שהעליתי במאמר הקודם, השינוי המהותי של WSL 2 הוא לאפשר לנו לקבל יכולות טובות יותר וכן ביצועים משופרים.
WSL 2 עובד בצורה של VM מזערי שעושה אתחול ומתקין גרסה מצומצמת של Linux Kernel, וללא כל הדרייברים הנדרשים שכל גרסת לינוקס דורשת. במצב כזה, הלינוקס Kernel רץ בצורה מבודדת על גבי אותו VM מזערי, ובדיפולט אין צורך בהתעסקות עם GPU ואפשר לעבוד מתוך הקרנל המובנה.
לצורך הענין, במידה ומפעילים WSL 2 על גבי Windows 10 בגרסאות המתקדמות או על גבי Windows 11, בזמן התקנה והגדרה נכנס לפעולה רכיב Hyper-V, לאחר מכן מורידים כחלק מהתהליך את Microsoft Kernel המעודכן, ומשם מתחילים לעבוד.
שינוי מהותי שנכנס אל WSL 2 על גבי Windows 11 הוא האפשרות להפעיל ממשקים על גבי אותו WSL עם תמיכה מלאה של GPU. תמיכה של GPU-Accelerated-Linux, ומכן זה לוקח אותנו לקלות של הפעלה והגדרה על גבי גרסאות מתקדמות של Windows.
בתחילת הדרך וגם לאחר מכן התקנה והגדרה של WSL היתה תהליך עם לא מעט פקודות והורדות ידניות, אבל עכשיו זה כבר מאחורינו כי התקנה, הגדרה ועדכון של WSL2 הם סט פעולות קצר ופשוט כולל מצבים שבהם צריך להתקין ממשק על גבי אותו WSL.
התקנת WSL 2.0 על Windows 11
דרך מעולה לבצע התקנה של WSL 2 היא מתוך ממשק Windows Terminal שם אפשר להפעל את כל הפקודות מבלי לצאת מתוך הממשק ולאחר מכן לעבור ישירות לטאב לינוקס של אותו ממשק Windows Terminal.
איך ומה עושים עם Windows Terminal במאמר Windows Terminal וטיפים
כאמור, התקנה של WSL 2 היא סט של פעולות פשוטות שנועדו להתקין, לעדכן, להגדיר את WSL 2 בצורה מהירה ביותר ולהתמקד בדבר עצמו – יצירת קונטיינרים, שימוש בכלים שונים (כמו Kali) ועוד.
פקודות בהתקנה ועדכון
מתוך ממשק Windows Terminal ועל גבי CMD נריץ מספר פקודות, והראשונה שבהן, היא פקודת – wsl –help. הפקודה WSL מועדה להתקנה, עדכון והגדרות וכן ניהול אפליקציות שונות ולכן אפשר לראות את מגוון האפשרויות הקיימות.
הפקודה שמסייעת לנו רגע לפני שמבצעים את בהתקנה עצמה היא פקודת wsl –list –online וברגע שנריץ את הפקודה נוכל להבין מהם ההפצות שזמינות לנו בהתקנה ישירה. מכאון, נבחר את ההפצה הרלוונטית ונתקין.
טיפ: כאשר מריצים את הפקודה המהירה של wsl –install יותקן באופן דיפולטי ההפצה של Ubuntu
בדוגמה שלפנינו בחרתי להריץ את ההתקנה של WSL עם הפצה ספציפית של Ubuntu עם הפקודה wsl –install -d Ubuntu-20.04.
לקראת סיום ההתקנה יקפוץ חלון לינוקס חדש שידרשו מאיתנו לשים משתמש וסיסמה.
בסיום תופיע ההפצה של Ubuntu כחלק מכל אותן אפליקציות מותקנות.
לאחר התקנה נבדוק את הגרסה המותקנת, סטטוס ועוד עם הפקודות של wsl –list.
כמובן שלאחר התקנת אובונטו נריץ עדכונים להפצה עם הפקודה sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade -y שמעדכנת אל כל מה שיש וקשור להפצה.
אמרנו שניתן לנהל את ההפצה גם מחוץ לממשק אובונטו עצמו? אז כן, אפשרי מתוך פקודה WSL לבצע ניהול כמו זה של העדכון בדוגמה המצורפת.
זהו, התקנו בקליק וחצי WSL 2 על Windows 11. מכאן, אפשר להתקין קאלי למטרות אבטחה ותקיפה או להתחיל בבניית קונטיינרים.
לסיכום, התקנת WSL היא פעולה סופר פשוטה שמגיעה עם אפשרויות נוספות ברמת הפקודה לניהול והגדרה, וכן ברמת יכולות אל מול הגרסה, Kernel ועוד.